© Studio Rémi Bouhaniche 2017
15 rue Bâtonnier Jacquier,
69007 Lyon, France
contact@remibouhaniche.com
+33 (0)615190872 /
+91 8800846184

Gérard Pélisson Library

Institut Paul Bocuse
2013
Photos : Annelie Boivin

 

Conception of a Library dedicated to studies, to thought and to reading, composed of a space for work on one hand and for relaxation on the other, such were the requirements of the Director of Insitut Paul Bocuse, Hervé Fleury.

With the objective of repositioning of the library to the centre of the school and to the centre of its interest, we wanted to create an exceptional space of inspiration for the students. The library Gérard Pélisson reflects the values of the Institut Paul Bocuse, underlining at the same time the excellence of know-how of the region Rhône-Alpes.

Through this project we wanted to develop a language which is constructive, simple and respecting the know-how at the same time proposing a rational system of fabrication and of the setup of furniture, at times at the workshop and at times on site. To reach this level of excellence, we used two materials – wood and metal, hence fading the boundaries separating handicraft and industries.

The shelf system is consituted of Oak veneered chip board, matt finish. All the panels were shaped, polished and worked upon in series. For assembling each module of shelves, 5 metallic elements are used as joints. This conception allows us to adapt the length of the shelf system to the space as desired. One suspended, folded metal sheet serves as a showcase for the magazines.

This collection of 6 modules constitute of a system of extensible shelves in the space, hence allowing the dressing up of the walls or setting up a partition. The second option becomes a real architectural component of the space. Placed between the floor and the ceiling, this partition separates the lounge area from the study, becoming a wall and lightening the vertical weight of the ceiling. The edges of the wooden panels are smothened by a massive wood molding , insuring durability and underlining the high-end nature of the project.

The 4 and 6 seater tables are built with veneered oak wood panels which reduces the wear and tear of the edges. The foundation of the 4 seater table is screwed into the concrete floor. We split the tabletop into two structured planes in order to visually lighten the furniture and add a storage space. The inner division panels are lacquered in yellow to enhance the construction.

In the centre of the table, we built yellow boxes containing electrical sockets. Closed with solid wood sliding panels of 5mm thickness, these boxes are like a reference to the ancient school pencil boxes. These boxes help in organising the computer cables discreetly hiding them inside.

Sensitive, Rational, at times architectural, this evolutionary library counting at present 2500 books and magazines and with an ability to go up to 3500 is an answer to the problems of functionality and maintenance of a community space within this prestigious School of Management, Hotel business, Culinary arts and restaurants.

The details of construction, the colours, the materials, the wish of articulating the know-how of a carpenter and the precision of the metallurgy in the same space, makes the space one real witness of intelligence, of excellence and selflessness of our craftsmen and our industries.

Leave a Comment